12 maart 2024
Volgens Egyptische en Saoedi-Arabische onderzoekers zijn omega-3 en manukahoning kostenefficiënte behandelopties bij bèta-thalassemie bij kinderen. De combinatie helpt namelijk oxidatieve stress ten gevolge van dat syndroom te beteugelen. Verschillende biomarkers werden in rekening gebracht.

Thalassemie is het gevolg van een genetisch defect aan de rode bloedcellen, waarbij ook de oxidatieve stress hoger is dan normaal. Behandeling met bloedtransfusie verhoogt daarbij het vrij ijzer in het bloed, dat het ontstaan van oxidatieve stress bevordert.

Aan de hand van zeven uitkomsten zagen onderzoekers dat omega-3, manukahoning of beide niet alleen doeltreffend zijn, maar ook economisch goede keuzes zijn. Voor lipide-peroxidatie is 8-iso-PGF2α bijvoorbeeld een goede biomarker, maar ook de niveaus van LDL-cholesterol en HDL-cholesterol kunnen stijgen als gevolg van een toename van lipide-peroxidatie. Lactaat­dehydrogenase is een biomarker voor hemolyse, het openspringen van rode bloedcellen. Het effect van honing en omega-3 op die biomarkers, als aanvulling van conventionele therapie, is groot genoeg om te spreken van een kosten­efficiënte interventie.

Drie keer vijftig kinderen met bèta-thalassemie major werden behandeld in een gecontroleerde studie: enkel conventionele therapie, conventionele therapie plus honing en conventionele therapie plus honing en omega-3. De dosis omega-3 bedroeg 350 mg EPA en 250 mg DHA. Omega-3 verleent stabiliteit aan de membranen van rode bloedcellen, zodat ze minder afsterven. Honing werd als een zuigtablet en als 'Unique Manuka Factor-13' (12 mg/kg/d) toegediend.Referentie(s):
Gamaleldin M, Abraham I, Meabed M et al. Cost-effectiveness analysis of Manuka honey-Omega-3 combination treatments in treating oxidative stress of pediatric β-thalassemia major. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2024; 28(3):1144-1154 doi:10.26355/eurrev_202402_35353
Klik op de afbeelding en lees meer over de unieke eigenschappen van manukahoning, het MGO-gehalte en toepassingen.
Bestellijst

Uw winkelwagen is leeg.